Si të mbështesni familjen dhe miqtë tuaj

Si të mbështesni familjen dhe miqtë tuaj

Nëse një anëtar i familjes ose një i afërm ka kaluar COVID dhe ka qëndruar në shtëpi ose është shtruar në spital, kjo do të ketë qenë një periudhë shumë stresuese për ata por edhe për ju.

Ju ndoshta jeni ndjerë shumë i shqetësuar dhe keni pasur frikë nga më e keqja ndonjëherë, gjë që ju vështirësojnë kufizimet e vizitave në spital dhe pamundësia për të takuar të afërmin tuaj për t’i ofruar ngushëllim ose për t’u shpjeguar se çfarë po ndodhte.

Të jesh në spital me COVID është një përvojë e frikshme. Pacientët marrin një sërë testesh dhe trajtimesh brenda një mjedisi stresues. Mund të ketë qenë e frikshme për ta, me personelin e spitalit të veshur me uniforma dhe maska.

Pacientët shpesh kanë përvoja të pazakonta si halucinacione (duke parë ose dëgjuar gjëra që nuk janë aty) ose deluzione (besime të çuditshme për atë që po ndodh në spital). Ata mund të kenë vështirësi të dinë se çfarë është e vërtetë dhe çfarë jo. Kjo është për shkak të konfuzionit ose delirit të shkaktuar nga sëmundja e tyre, zona ose reparti dhe mjekimi që mund t’u jetë dhënë.

Ata mund të kenë parë ose dëgjuar situata shqetësuese gjatë kohës së tyre në spital dhe mund të mos kenë qenë në gjendje ose të kenë dashur të flasin për këtë. Konfuzioni, halucinacionet dhe deliri janë zakonisht efekte anësore të përkohshme. Nuk do të thotë se asgjë nuk ka shkuar keq me mendjen e tyre, por mund të jetë e vështirë për t’u dëgjuar dhe kuptuar.

Ndjenjat që mund të përjetoni gjatë shërimit të të afërmit tuaj nga COVID

I afërmi ose miku juaj mund të ketë ende vështirësi fizike dhe psikologjike pasi të kthehen në shtëpi ose gjatë shërimit të tyre në shtëpi, nëse nuk shtrohen në spital.

Fizikisht ata mund të kenë ende gulçim, të ndihen shumë të dobët për shkak të mungesës së oreksit, ngurtësimit në kyçet e tyre ose lodhjes (nivele të larta të lodhjes).

Disa mund të jenë me humor të ulët, të shqetësuar ose nervoz gjatë periudhës së rikuperimit të tyre, ose mund të përjetojnë disa probleme me kujtesën dhe të menduarit ose probleme me gjumin me ankthe ose rikthim të përvojave të tyre në spital (këto mund të jenë shumë të gjalla dhe duken shumë reale). Ata gjithashtu mund të shqetësohen për rikuperimin e tyre, veçanërisht nëse ishin në formë dhe shumë përpara sëmundjes së tyre COVID.

Ju mund të zbuloni se për një kohë ata mund të kenë nevojë për më shumë mirëkuptim dhe mbështetje nga ju se zakonisht. Mund t’ju duhet të gjeni një ekuilibër midis mbështetjes së tyre dhe gjithashtu t’i inkurajoni ata të bëhen përsëri plotësisht të pavarur sa më shpejt të jetë e mundur. Kjo mund të jetë një kohë e vështirë për ju, është normale që të afërmit të shqetësohen nëse do të jenë në gjendje të përballojnë ofrimin e mbështetjes, por mbështetja dhe inkurajimi juaj do të jetë një ndikim kyç në rimëkëmbjen e tyre.

Biseda me ta pozitivisht për daljen nga spitali mund t’i ndihmojë ata të shohin anën pozitive të procesit të tyre të rimëkëmbjes dhe se si po e arrijnë gradualisht këtë. Disa njerëz e kanë të vështirë të pranojnë se i mbijetuan COVID dhe tani janë në gjendje të fillojnë shërimin e tyre.

Të afërmit dhe miqtë mund të përjetojnë po aq stres, dhe ndonjëherë edhe më shumë, sesa vetë pacientët në sëmundje të rënda si COVID. Ju mund të keni pasur frikë nga më e keqja, të jeni ndjerë të pafuqishëm, të lodhur, të shqetësuar ose të mërzitur. Kjo mund të vazhdojë edhe për ju gjatë rikuperimit të tyre.

Për të mbështetur anëtarin e familjes, të afërmin ose mikun tuaj që ka qenë i sëmurë, duhet të kujdeseni edhe për veten tuaj. E dimë që edhe familjet vuajnë shumë stres kur kanë një të afërm në spital.

Sigurohuni që të kujdeseni edhe për veten tuaj

Për të mbështetur të afërmin ose mikun tuaj që ka qenë i sëmurë, duhet të kujdeseni edhe për veten tuaj. Familjet vuajnë shumë nga stresi kur kanë një të afërm në spital ose kanë menaxhuar një sëmundje në shtëpi. Ndonjëherë marrëdhëniet mund të tensionohen sepse personi që po mbështetni mund të mos e kuptojë se sa stresues ka qenë për ju, ose mund të mos dëshironi t’i shqetësoni më tej duke i treguar për përvojën tuaj ose atë që mbani mend prej tyre.

I afërmi ose miku juaj mund të jenë gjithashtu të frustruar nga kufizimet e tyre, simptomat fizike ose psikologjike, ose duke luftuar me përqendrimin, kujtesën dhe emocionet e tyre. Duhet kohë për t’u përshtatur me një “normale” të re. E gjithë kjo ka ndikim edhe tek ju.

Gjërat më të rëndësishme që mund të bëni për ju të dy janë:

  • Njohni ndikimin që ka tek ju mbështetja e të afërmit tuaj.
  • Mos e fajësoni veten – edhe ju jeni njeri!
  • Merrni kohë për të bërë gjëra për ju.
  • Flisni me dikë nëse e keni të vështirë të menaxhoni detyrat tuaja të përditshme me detyrat tuaja të kujdesit. Ka shumë linja ndihmëse dhe bamirësi lokale në dispozicion për kujdestarët që të marrin ndihmë dhe mbështetje gjithashtu.
  • Kujdesi për veten
  • Kujdesuni për shëndetin tuaj, sigurohuni që të hani dhe të flini mirë.
  • Bëni pushime të rregullta, jepini vetes kohë për të pushuar dhe për t’u çlodhur.
  • Kaloni kohë me miqtë tuaj (nëse jo personalisht, atëherë me telefon ose video thirrje).
  • Nëse jeni në gjendje të shkoni për një vakt
Shënim: “Ky publikim, është mundësuar me mbështetjen financiare të AMSHC-së. Përmbajtja e tij është përgjegjësi e autorit, opinioni i shprehur në të nuk është domosdoshmërisht opinion i AMSHC-së”.
Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
© 2022 Qendra Memento. Të gjitha të drejtat të rezervuara
Termat e Përdorimit Kontakt