Lodhje trupore

Çfarë është lodhja?

Të gjithë jemi të njohur me ndjenjën e lodhjes pas stërvitjes ose një periudhe të gjatë përqendrimi. Ndonjëherë, megjithatë, lodhja mund të ndihet në një mënyrë që nuk duket normale. Pavarësisht pushimit dhe gjumit të mirë të natës, lodhja ndodh pas përpjekjeve minimale, zgjatet dhe kufizon aktivitetin tuaj të zakonshëm. Mund t’i lërë njerëzit të ndihen të mërzitshëm dhe ta kenë të vështirë të përqendrohen dhe të kujtojnë kujtimet.

Lodhja është shumë e zakonshme pas infeksioneve virale, të tilla si COVID dhe normalisht ajo qetësohet pas 2 ose 3 javësh. Megjithatë, në disa njerëz mund të zgjasë për javë ose muaj.

Çfarë e shkakton lodhjen post-COVID?

Ka shumë arsye pse njerëzit ndihen të lodhur pas një infeksioni COVID. Këto janë:

Një përgjigje e vazhdueshme ndaj virusit COVID edhe pse infeksioni është përmirësuar.

Pasojat e një sëmundjeje të rëndë. Lodhja e shkaktuar nga pneumonia mund të zgjasë deri në 6 muaj për t’u zgjidhur.

 Çfarë e bën lodhjen pas COVID-it të zgjasë shumë?

Tek disa njerëz, gjëra të ndryshme kontribuojnë në lodhjen dhe e bëjnë atë të zgjasë një kohë të gjatë. Nivelet e ulëta të aktivitetit fizik, një rutinë e përditshme e shqetësuar, modelet e dobëta të gjumit, puna e kërkuar, përgjegjësitë e kujdesit, humori i ulët, ankthi dhe stresi mund të përkeqësojnë lodhjen.

Çfarë mund të bëj me lodhjen?

Njohni se lodhja është e vërtetë dhe jini të sjellshëm me veten. Shpjegojini familjes, miqve dhe kolegëve tuaj në punë ndikimin që ka lodhja. Për shkak se lodhja është e padukshme, ndonjëherë nuk kuptohet siç duhet. Derisa të përjetohet, mund të jetë e vështirë të kuptosh ndikimin e lodhjes dhe sa dobësuese mund të jetë.

Bëni një gjumë të mirë të natës. Lodhja ndihet shumë më keq nëse edhe modeli juaj i gjumit është i shqetësuar.

Provoni teknikat e relaksimit. Këto mund të ndihmojnë me lodhjen pasi promovojnë një model të mirë gjumi dhe mund të ndihmojnë në uljen e stresit. Konsideroni të provoni teknika të tilla si meditimi i ndërgjegjshëm, aromaterapia, joga, tai chi dhe aktivitete të tjera që ju duket relaksuese, të tilla si leximi ose bërja e një dush ose banje të gjatë.

Planifikoni, jepni përparësi dhe delegoni.

Planifikoni.

Planifikoni çdo ditë paraprakisht në mënyrë që të mund të bëni atë që ju nevojitet dhe merrni parasysh atë që mund t’u delegohet njerëzve të tjerë. Ndërtoni një rutinë të rregullt, ku jeni shumë aktiv në ditët ‘të mira’ dhe më pas ndiheni të rraskapitur ditën tjetër. Një ditar aktivitetesh mund të ndihmojë me këtë.

Përparësitë.

Ju gjithashtu mund të vendosni se cilat aktivitete që po bëni janë më të rëndësishme për ju. Nëse kjo është një detyrë shumë e rëndësishme, bëjeni kur të keni më shumë energji. Nëse nuk janë të rëndësishme, por ‘duhet bërë’ a mund t’i delegoni ato?

Delegoni.

Mendoni për fushat ku mund të kurseni energji, për shembull, blerjet online në vend të një udhëtimi në supermarket, ose gatimi në fundjavë për javën në vijim kur jeni të zënë. Së fundi, sigurohuni që po bëni disa gjëra që janë të këndshme, aktivitete të tilla mund të jenë energjike.

Mbajtja e një ditari aktivitetesh. Për një ose dy javë, mbani një shënim të asaj që keni bërë gjatë ditës dhe si ndiheni pas çdo aktiviteti. Gjithashtu vini re nëse keni pasur një ditë të mirë. Aktivitetet mund të jenë fizike, sociale, njohëse (të menduarit) ose emocionale, dhe disa mund të jenë më të lodhshme se të tjerat.

Qëndroni aktiv. Nivelet e energjisë ndihmohen gjithashtu duke qëndruar aktiv. Të ndjerit i paaftë të bën më të lodhur. Pasi sasia e aktivitetit që po bëni është e qëndrueshme, përpiquni të rrisni sasinë që bëni ngadalë dhe butësisht. Shikoni seksionin për lëvizjen përsëri për të ndihmuar me këtë.

Ha mirë. Një dietë e shëndetshme mund të ndihmojë.

Kur duhet të flas me mjekun?

Bisedoni me mjekun tuaj në mënyrë që ai të përjashtojë çdo gjendje tjetër që mund të shkaktojë lodhjen tuaj nëse;

Lodhja juaj po bëhet më e rëndë.

Pas 4 javësh lodhja juaj është e pandryshuar.

Jeni të shqetësuar ose keni simptoma të tjera të reja.

Përkeqësimi i simptomave pas ushtrimit

Një përkeqësim i lodhjes suaj pas ushtrimeve fizike

Është e zakonshme të përjetoni lodhje dhe lodhje gjatë dhe madje edhe pas një episodi sëmundjeje. Lodhja për javë ose muaj pas një sëmundjeje të rëndë mund të jetë mjaft normale. Njerëzit që po shërohen nga një sëmundje shpesh raportojnë se ndihen pak më mirë çdo ditë, mund të duhet kohë për t’u shëruar plotësisht. Me Covid-in e gjatë mund të ndiheni të lodhur pas aktiviteteve që më parë nuk ishin të vështira për t’u përballuar dhe kjo mund të ndikojë në cilësinë e jetës dhe aftësinë tuaj për të funksionuar si më parë. Kjo ka më shumë gjasa të ndodhë në fund të ditës ose në fund të një jave të ngarkuar.

Ndonjëherë njerëzit përjetojnë një sërë simptomash të tjera që përkeqësohen pas stresit fizik. Kjo mund të përfshijë mjegullën e trurit, dhimbje muskujsh ose dhimbje koke së bashku me lodhjen e shtuar. Klinicistët mund t’i quajnë këto “simptoma pas ushtrimit”. Ato në vetvete nuk janë të rrezikshme, por mund të ndikojnë në cilësinë e jetës suaj.

Shënim: “Ky publikim, është mundësuar me mbështetjen financiare të AMSHC-së. Përmbajtja e tij është përgjegjësi e autorit, opinioni i shprehur në të nuk është domosdoshmërisht opinion i AMSHC-së”.
Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
© 2022 Qendra Memento. Të gjitha të drejtat të rezervuara
Termat e Përdorimit Kontakt