Kujtesa dhe përqëndrimi

Menaxhimi i efekteve të kujtesës dhe të menduarit

Shumica e njerëzve që kanë pasur COVID do të shërohen pa ndonjë ndikim afatgjatë në kujtesën dhe përqendrimin e tyre. Disa njerëz përjetojnë vështirësi të lehta por që nuk zgjasin shumë.

Të tjerë, veçanërisht ata që kanë pasur një sëmundje të rëndë, mund të shohin se problemet zgjasin më shumë; megjithatë, efektet afatgjata të COVID-it po vazhdojnë të hulumtohen për të vazhduar informimin e udhëzimeve dhe strategjive të rimëkëmbjes.

Njerëzit që kishin disa probleme me kujtesën përpara se të sëmureshin mund të zbulojnë se ato përkeqësohen më pas, këto ndryshime mund të jenë të lehta dhe mund të mos zgjasin shumë.

Si mund të ndikojë COVID në kujtesën dhe të menduarit?

Kujtesa:

Nëse kujtesa juaj ndikohet, mund ta keni të vështirë të mbani informacion në kokën tuaj në mënyrë që ta përdorni për të marrë vendime bazuar në atë informacion, mund të keni vështirësi të kujtoni diçka që ka ndodhur ose të harroni të merrni ilaçe në kohë.

Vëmendje dhe përqendrim:

Problemet me vëmendjen/përqendrimin mund ta bëjnë të vështirë përqendrimin dhe injorimin e shpërqendrimeve. Pra, mund të jetë e vështirë të gjesh hapësin e kanaçeve në sirtarin e rrëmujshëm të enëve, të ndihmosh fëmijën/nipin tënd me detyrat e shtëpisë, ose të zhvillosh një bisedë, ndërkohë që televizori është ndezur, ose të vazhdosh me bisedat që kanë ritme të shpejta ose përfshijnë më shumë se një person tjetër. Mund të jetë më e vështirë të bësh dy gjëra në të njëjtën kohë dhe të mos shpërqendroheni kur përpiqeni të përqendroheni në një detyrë.

Funksionet ekzekutive:

Funksionet ekzekutive janë proceset mendore që na lejojnë të zgjidhim problemet, të marrim vendime, të planifikojmë përpara dhe të shohim detyrat deri në përfundim.

Për shembull, funksionet ekzekutive janë të nevojshme për t’u marrë me problemet, për të organizuar një festë, për të rregulluar makinën, për të gjetur një punë të re ose një vend të ri për të jetuar.

Njerëzit me probleme të funksionimit ekzekutiv shpesh duken të çorganizuar, impulsivë dhe nuk i mendojnë gjërat mirë. Ata mund ta kenë të vështirë të kryejnë detyrat, ose të fillojnë një detyrë, por të mos e kuptojnë atë, ndoshta duke u hutuar nga diçka e parëndësishme dhe duke mos vënë re se janë larguar nga detyra.

Pse COVID-i ndikon në kujtesën dhe të menduarit?

Ka disa arsye pse njerëzit që kanë qenë të sëmurë me COVID mund të kenë vështirësi në kujtesën dhe aftësitë e tyre të të menduarit.

Lodhja

Lodhja është e zakonshme pas infeksioneve virale dhe mund të ndikojë në aftësinë tuaj për t’u përqendruar. Ju mund të mendoni se nuk keni energjinë mendore të nevojshme për t’u kushtuar vëmendje gjërave, edhe kur mendoni se diçka është e rëndësishme. Nëse nuk mund të përqendroheni në diçka, është më e vështirë ta mbani mend atë. Nëse jeni rikthyer në punë, mund të jetë e vështirë të përqendroheni në detyrat e punës, veçanërisht ato më pak interesante, pasi përpjekja për t’u përqendruar mund të ndihet rraskapitëse.

Një gjumë i mirë gjatë natës është i rëndësishëm për të ndihmuar kujtesën dhe të menduarit tuaj. Më shumë informacion mbi përmirësimin e gjumit mund të gjeni këtu.

Frika dhe Ankthi

Pandemia e COVID ka qenë një kohë shqetësuese dhe për disa njerëz mund të ketë shkaktuar nivele të larta ankthi dhe madje edhe sulme paniku. Shërimi nga COVID mund të jetë një përvojë stresuese për shumë njerëz, pavarësisht nëse kjo ishte në shtëpi ose brenda një mjedisi spitalor.

Nëse keni kaluar kohë në një njësi të kujdesit intensiv, kjo mund të ketë qenë shqetësuese dhe mund të zbuloni se vazhdoni të mendoni për përvojën tuaj dhe të gjeni se kujtime të pakëndshme shfaqen në mendjen tuaj, mund të keni gjithashtu makthe për përvojat tuaja.

Ankthi, shqetësimi, mendimet dhe imazhet ndërhyrëse të gjitha mund të ndikojnë në përqendrimin, dhe siç folëm me lodhje, nëse nuk mund të përqendroheni, është e vështirë të mbani mend gjërat, të mendoni për problemet dhe të merrni vendime.

Humor i ulët

Humori i ulët mund të ndikojë në kujtesën dhe të menduarit. Gjatë pandemisë COVID, shumë njerëz janë përballur me situata që mund të jenë bërë dërrmuese dhe të çojnë në humor të ulët. Ashtu si ankthi, humori i ulët ndikon në aftësinë për t’u përqendruar dhe mbajtur mend gjërat.

Inflamacion i trurit

Në një numër të vogël njerëzish, COVID shkakton inflamacion në tru. Nëse ky ishte rasti, ekipi juaj i profesionistëve të kujdesit shëndetësor do t’ju ketë thënë se testet treguan prova të inflamacionit të trurit të njohur si “encefalit”; efektet e tij varen nga ajo se cilat pjesë të trurit janë prekur. Këto shpesh përfshijnë vështirësi me vëmendjen/përqendrimin, kujtesën dhe aftësinë për të zgjidhur problemet, për të marrë vendime, për të planifikuar dhe organizuar.

Sindroma e shqetësimit respirator akut (ARDS)

Disa njerëz me COVID zhvillojnë një lloj dështimi të frymëmarrjes të shkaktuar nga inflamacioni i rëndë i mushkërive të quajtur ARDS. Pacientët që zhvillojnë ARDS zakonisht shtrohen në kujdesin intensiv dhe shpesh frymëmarrja e tyre mbështetet nga një ventilator mekanik. Truri është shumë i varur nga oksigjeni dhe nëse nivelet e oksigjenit janë të ulëta për një periudhë kohore mund të ketë dëmtime në tru. Efektet në kujtesë dhe të menduar do të varen nga pjesët e trurit të përfshira.

Goditja në tru

Mjekët mund t’ju ketë thënë se ju keni pësuar një goditje si rezultat i COVID. Edhe pse është e rrallë, COVID-i mund të prekë enët e gjakut dhe kjo mund të ketë shkaktuar formimin e mpiksjes së gjakut, të cilat kanë udhëtuar në tru dhe kanë ndërprerë rrjedhjen e gjakut në një pjesë të trurit. Pasojat e kësaj varen nga ajo pjesë e trurit që është dëmtuar, por mund të përfshijnë probleme fizike, njohëse ose emocionale.

Si të menaxhoni vështirësitë e kujtesës ose të të menduarit?

Hapi i parë për të menaxhuar problemet me kujtesën dhe të menduarit është të pranoni se i keni ato. Veçanërisht nëse nuk keni pasur ndonjë testim apo shpjegim zyrtar, gjë që është e zakonshme, mund të jetë e vështirë të pranoni që problemet që keni janë reale. Ndonjëherë kjo i bën njerëzit që vazhdimisht të përpiqen të testojnë veten për të treguar se janë mirë apo jo. Megjithatë, problemet me kujtesën dhe të menduarit janë të zakonshme për shumë njerëz që kanë pasur COVID.

Nëse pyet njerëzit në familjen tënde, ata ndoshta do të kenë vënë re ndryshime gjithashtu, pyetja e tyre mund të ndihmojë në dy mënyra, së pari mund t’ju ndihmojë të pranoni se ka një problem dhe së dyti, do t’ju ndihmojë ju dhe familjen tuaj të mendoni se mund të flisni. rreth saj dhe mendoni së bashku për mënyrat e përballimit në vend që të përpiqeni të shmangni temën. Kjo pothuajse me siguri do të lehtësojë presionin si te ju ashtu edhe tek ata; rikuperimi nga COVID është i mjaftueshëm për t’u përballuar, pa presionin e shtuar të përpjekjes për të mbajtur të fshehura problemet.

Diskutimi i problemeve me njerëzit përreth jush, familjen, miqtë ose kolegët, ju lejon gjithashtu t’u kërkoni atyre t’ju ndihmojnë në shtëpi, mund t’i kërkoni familjes ose miqve t’ju kujtojnë të bëni një detyrë në një ditë ose orë të caktuar. Në punë mund t’u kërkoni kolegëve të bëjnë të njëjtën gjë.

Një pjesë e rëndësishme e menaxhimit të ndikimit të problemeve të kujtesës dhe të të menduarit është menaxhimi i aktiviteteve tuaja të përditshme, në veçanti zbatimi i 3 P-ve – ritmi, planifikimi dhe prioritizimi.

Ekzistojnë gjithashtu disa teknika specifike që mund të ndihmojnë në menaxhimin e çdo lloj problemi:

Menaxhimi i problemeve të vëmendjes dhe përqendrimit

Nëse kapaciteti juaj i vëmendjes është i kufizuar, mund të jetë shumë e dobishme për të reduktuar shpërqendrimet. Nëse po përpiqeni të bëni diçka kërkuese, si p.sh. plotësoni një formular të komplikuar, gjeni një kohë dhe vend që është i qetë dhe kërkojuni të tjerëve përreth jush të mos ju shqetësojnë. Ju gjithashtu mund të gjeni ndihmë për të dëgjuar muzikë të butë instrumentale. Shikoni platformat e transmetimit të muzikës për listat e luajtjes “përqendrimi” ose “përqendrimi” dhe shikoni se çfarë funksionon për ju. Gjithashtu sigurohuni që të planifikoni pushime të rregullta dhe të përpiqeni t’i mbani gjërat interesante duke shtuar detyra interesante me të tjerët që janë pak më të mërzitshme dhe shpërblejeni veten për kryerjen e detyrave që ju interesojnë më pak.

Menaxhimi i problemeve të kujtesës

Nëse vëreni se keni probleme të mbani mend të bëni gjëra ose nëse keni vështirësi të mbani mend gjërat që keni bërë ose informacionet që ju janë thënë, atëherë mund të ndihmojë vërtet të përdorni një ndihmë të jashtme për të ndarë ngarkesën. Ju mund të pyesni veten se nga mund ta merrni një të tillë, por në fakt ju ndoshta e keni një të tillë në dorë – mund të kryeni shumicën e të njëjtave detyra që bëjnë kujtimet tona, por shumë më të besueshme.

Kujtimi për të bërë gjëra

– Mund të përdorni aplikacionin e kalendarit të telefonit tuaj për t’ju kujtuar automatikisht kur duhet të bëni gjëra – nga dërgimi i një karte ditëlindjeje deri te nxjerrja e koshëve të plehrave! Nëse nuk keni një telefon celular, ose telefoni juaj nuk ka një aplikacion kalendar ose rikujtues. Më pas merrni vetes një kalendar të mirë letre të modës së vjetër, sigurohuni që të ketë shumë hapësirë ​​për çdo ditë, më pas shtoni gjëra në të dhe bëni zakon ta kontrolloni në kohë të rregullta të ditës, thuani gjënë e parë në mëngjes dhe gjënë e fundit. natën.

Kujtimi i gjërave që keni bërë

– Mund të futni shënime në telefonin tuaj, ose duke shtypur një shënim ose, edhe më lehtë duke përdorur një regjistrues zëri. Me siguri do të keni shumicën e takimeve me profesionistë shëndetësorë përmes telefonit – kjo mund të përbëjë problem pasi nuk mund t’u kërkoni atyre të shkruajnë diçka për ju, megjithatë mund t’u kërkoni atyre të përsërisin disa informacione të rëndësishme gjatë regjistrimit duke përdorur telefonin tuaj.

Mund të përdorni gjithashtu kamerën e telefonit për të kapur informacionin vizual që duhet të mbani mend. Nëse nuk e keni telefonin në dorë, ose nuk keni një celular, atëherë letra dhe lapsa e mirë e modës së vjetër mund të jenë një ndihmë e madhe; mësoni të mbani me vete një bllok dhe stilolaps të vogël.

Menaxhimi i problemeve ekzekutive

Vendosja e një rutine të rregullt që funksionon mirë për ju, do të reduktojë kërkesat në trurin tuaj. Mendoni për të gjitha gjërat që dëshironi të bëni rregullisht çdo ditë ose çdo javë, vendosni ato në një program dhe praktikoni këtë rutinë derisa të bëhet natyrë e dytë.

Planifikimi

– Bëni një plan të qartë përpara se t’i qaseni ndonjë problemi ose situate të re ose të komplikuar, ndajeni problemin në të gjithë hapat që duhet të ndërmerrni, shkruani secilin dhe çfarë ju nevojitet për të dhe më pas ndiqni atë. Vazhdoni të kontrolloni planin tuaj për të kontrolluar se nuk keni dalë nga kursi dhe gjithashtu për të kontrolluar nëse keni nevojë të ndryshoni planin tuaj.

Ndaloni dhe mendoni

– përpiquni të krijoni një zakon të ndalimit gjatë çdo aktiviteti dhe aktiviteti të ndërlikuar g një moment për të menduar. Pyete veten “çfarë kam vendosur të bëj?”, “Si po kaloj?” “A duhet të ndryshoj qasjen time? apo duhet të bëj një pushim?”

Po sikur të vazhdoj të kem probleme?

Profesionistët e kujdesit shëndetësor mund t’ju ndihmojnë;

Ju mund të flisni me mjekun tuaj për të identifikuar se çfarë mbështetje është e disponueshme. Mjeku juaj mund të diskutojë nëse referimi te një terapist profesional ose psikolog për rehabilitimin kognitiv dhe është i disponueshëm në zonën tuaj. mund të jetë e dobishme për t’ju ndihmuar të menaxhoni vështirësitë tuaja njohëse.

Nëse jeni duke u ndjekur nga spitali, njoftoni profesionistin tuaj shëndetësor se jeni duke përjetuar këto probleme. Mjeku juaj mund të diskutojë nëse referimi te një terapist profesional ose psikolog për “rehabilitimin kognitiv” mund të jetë i dobishëm për t’ju ndihmuar të menaxhoni vështirësitë tuaja.

Shënim: “Ky publikim, është mundësuar me mbështetjen financiare të AMSHC-së. Përmbajtja e tij është përgjegjësi e autorit, opinioni i shprehur në të nuk është domosdoshmërisht opinion i AMSHC-së”.
Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
© 2022 Qendra Memento. Të gjitha të drejtat të rezervuara
Termat e Përdorimit Kontakt