Kollitje

Një kollë është zakonisht një veprim refleks për të pastruar pluhurin, gëlbazën dhe irrituesit e tjerë nga mushkëritë dhe gryka juaj. Ndërsa shëroheni nga COVID, mund të vazhdoni të përjetoni një kollë të thatë për ca kohë.

Me kalimin e kohës, kolla mund të zhvillohet në një cikël, ku kolla e tepërt shkakton acarim dhe inflamacion, gjë që përkeqëson kollën. Një kollë e thatë mund të mos ketë ndonjë shkak të dukshëm dhe përdorimi i këshillave të mëposhtme do të ndihmojë në parandalimin e kësaj kolle.

Një kollë problematike gjithashtu mund t’ju bëjë të merrni frymë përmes gojës, që do të thotë se shumë ajër i thatë dhe me rrjedhje të shpejtë hyn në mushkëri, duke prekur membranat delikate të rrugëve të frymëmarrjes dhe duke shkaktuar kollë të mëtejshme.

Si mund ta kontrollojmë kollitjen?

Praktikoni një model frymëmarrjeje “normale” – të butë, të qetë, diafragmatike (frymëmarrje me bark – ndjeni ngritjen dhe rënien e barkut ndërsa merrni frymë brenda dhe jashtë), frymëmarrje me hundë në qetësi për të filluar. Synoni ta praktikoni këtë pak dhe shpesh në mënyrë që të bëhet zakon. Përparoni këtë duke ushtruar me aktivitet të butë sa të keni mundësi.

Teknika të tjera për të ndihmuar në reduktimin e kollës suaj:

Mbyllni gojën dhe gëlltisni.

Thithni dhe nxirrni butësisht përmes hundës, derisa dëshira për kollë të largohet.

Pini pije rregullisht (të nxehtë ose të ftohtë).

Thith ëmbëlsirat e ziera ose pastile.

Përdorimi i një kombinimi të teknikave të mësipërme është më efektiv në reduktimin e kollës tuaj – zgjidhni teknikat që funksionojnë më mirë për ju!

Mund të jetë shumë e vështirë të kontrolloni kollën tuaj, por vazhdoni të praktikoni.

Sigurohuni që jeni ulur drejt dhe rehat.

Merrni një frymë të ngadaltë dhe të thellë përmes hundës dhe mbajeni në krye për një numërim 3 (nëse mundeni) dhe më pas lëreni të shkojë butësisht nga goja. Përsëriteni 3-4 herë.

Frymëmarrje e butë dhe e relaksuar për 20-30 sekonda.

Mund t’ju duhet ta përdorni këtë teknikë disa herë në ditë – gjeni një kohë të përshtatshme për ju dhe përpiquni ta përdorni në momentet e ditës kur ndiheni më produktiv.

Pozicionimi – përpiquni të qëndroni drejt sa më shumë që të jetë e mundur. Nëse jeni këshilluar nga një fizioterapist që të përdorni pozicione të tjera, atëherë provoni ato.

Marrja e inhalatorëve tuaj nëse i keni.

Thithja e avullit.

Ushtroni dhe qëndroni aktiv.

Nëse kolla juaj është e vazhdueshme dhe nuk keni kërkuar shtrimin në spital gjatë infeksionit tuaj me COVID, duhet të kërkoni këshilla nga mjeku juaj i përgjithshëm.

Shënim: “Ky publikim, është mundësuar me mbështetjen financiare të AMSHC-së. Përmbajtja e tij është përgjegjësi e autorit, opinioni i shprehur në të nuk është domosdoshmërisht opinion i AMSHC-së”.
Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
© 2022 Qendra Memento. Të gjitha të drejtat të rezervuara
Termat e Përdorimit Kontakt