Frika dhe ankthi

Pse ndihem ende në ankth tani që po shërohem nga COVID?

Ju, ose njerëzit përreth jush, mund të përjetojnë frikë dhe ankth pasi jeni shëruar nga COVID, qoftë në spital ose në shtëpi, ose pasi të ketë kaluar një kohë e caktuar. Njerëzit madje mund të thonë gjëra të tilla si “epo ju mund të relaksoheni tani që e dini se jeni jashtë rrezikut”.

Frika dhe ankthi janë krejtësisht normale

Frika është një pjesë normale, e dobishme, e jetës sonë. Frika nganjëherë përfshin një sërë reagimesh që ndodhin automatikisht në trupin tonë: këto përfshijnë rritje të rrahjeve të zemrës, frymëmarrje më të shpejtë, djersitje, devijimin e gjakut nga sistemi tretës që çon në ndjesinë e ‘fluturave’. , dhe humbje të vëmendjes. Këto mund të duken mjaft të çuditshme ose të frikshme, por të gjitha shërbejnë për një funksion dhe ofrojnë atë që mund të jetë një avantazh shpëtimtar nëse përballemi me rrezik fizik.

Megjithatë, shumë nga gjërat që nxisin këtë reagim në jetën e përditshme nuk janë rreziqe fizike të menjëhershme.

Nëse keni qenë në spital, truri juaj mund të ketë mësuar një lidhje midis disa ndjesive fizike, imazheve, tingujve, aromave dhe rrezikut. Kjo do të thotë se nëse përjetoni ndjesi të caktuara, të tilla si ndjenja sikur nuk mund të merrni frymë, ose keni një imazh që kalon në mendjen tuaj kjo mund të shkaktohet automatikisht.

Me kalimin e kohës, kjo gjendje gradualisht do të reduktohet, por mund të duhen javë, apo edhe muaj dhe ka disa gjëra që mund të pengojnë këtë “rivendosje” natyrale ndaj frikës.

Kjo përfshin:

Shmangia – Ndonjëherë njerëzit shmangin kujtime të situatave të padëshiruara.

Ndrydhja e mendimeve dhe imazheve – Është plotësisht e arsyeshme të përpiqesh të parandalosh që të përjetosh mendime ose imazhe shqetësuese. Megjithatë, hulumtimet tregojnë se përpjekja për të mos menduar për diçka shpesh ka efekt krejtësisht të kundërt.

Mendimet dhe besimet e padobishme – Shumicën e kohës ne nuk i kushtojmë shumë vëmendje lidhje me atë që kalon në mendjen tonë. Kur dikush na pyet “Për çfarë po mendonit atëherë?”, ne shpesh përgjigjemi me vërtetësi: “Nuk e di”. Megjithatë, ajo që kalon në mendjen tonë luan një rol kyç në mbajtjen e ndezur të ankthit. Për shembull, nëse çdo herë që dëgjoni një zhurmë në shtëpinë tuaj do të mendonit “Një hajdut ka hyrë në shtëpinë time!” do të ndiheshe pothuajse në buzë gjatë gjithë kohës. Sigurisht, është e mundur, por ka edhe shumë shpjegime të tjera, më të mundshme, si era, një mace, televizori fqinj, etj.

Çfarë tjetër mund të bëj për të ndihmuar në menaxhimin e ankthit dhe frikës time?

Ka shumë teknika të ndryshme që mund të ndihmojnë në menaxhimin e ankthit dhe frikës:

Vendosni një ‘kohë shqetësimi’

Ne e dimë se përpjekja për të mos menduar për shqetësimet ka të ngjarë t’i përkeqësojë ato. Një alternativë është të planifikoni një kohë të caktuar në ditë kur do të mendoni për shqetësimet. Pastaj, nëse një mendim shqetësues ju vjen në mendje, ditë ose natë, shënoni atë dhe vazhdoni të bëni atë që po bënit dhe kthehuni tek ai në ‘kohën tuaj të shqetësimit’.

Qëndroni të zënë me gjëra të tjera

Kur ndiheni veçanërisht në ankth, përpiquni të shpërqendroni veten duke bërë një shëtitje ose duke telefonuar një mik.

Kthehuni në aktivitetet normale

Mundohuni të filloni gradualisht të bëni gjëra që i keni shmangur për shkak të shqetësimeve tuaja shëndetësore, të tilla si kopshtari ose gjëra të vogla praktike që mund ti bëni në shtëpi.

“Vetëm relaksohuni!”

Relaksimi është shpesh më i lehtë të thuhet sesa të bëhet kur ndiheni të shqetësuar dhe qasje të ndryshme funksionojnë për njerëz të ndryshëm. Këtu janë disa ide

Vizualizimi: Gjeni një vend (të vërtetë ose të imagjinuar) për të krijuar një pamje në mendjen tuaj që sjell një ndjenjë qetësie ose relaksi. Ju do të jeni në gjendje ta dalloni këtë kur të vini re se filloni të merrni frymë më ngadalë, ose supet tuaja fillojnë të relaksohen. Mund të jetë një oqean blu, një plazh, një pyll ose fushë ose diku ku keni qenë me pushime. Përpiquni të merrni vërtet një ndjenjë të të qenit në atë vend; Çfarë mund të shihni, dëgjoni dhe nuhasni? A do të mund të ndjenit ndonjë temperaturë, për shembull diellin në lëkurën tuaj ose një erë të freskët në fytyrën tuaj?

Meditimi i ndërgjegjes është një teknikë e lashtë që rrjedh nga budizmi, e praktikuar çdo ditë nga miliona njerëz që nuk janë budistë për të ndihmuar në menaxhimin e stresit. Qëllimi kryesor është të përqendroni vëmendjen tuaj në momentin e tanishëm dhe të vazhdoni ta ktheni vëmendjen tuaj në këtë edhe kur ai endet mbi shqetësimet dhe simptomat fizike. Duhet pak kohë dhe durim për të mësuar, kështu që nëse mendoni se kjo mund të jetë një qasje e dobishme, provoni një paketë mësimi të vetë-drejtuar në internet ose nëpërmjet një aplikacioni dhe nëse e shihni të dobishme, provo të regjistroheni në një klasë të udhëhequr nga instruktor, qoftë në internet.

Kur duhet të kërkoj ndihmë shtesë?

Nëse pasi të keni provuar këto strategji ju jeni ende duke përjetuar një nivel të lartë ankthi ose ankthi po ndërhyn në jetën tuaj të përditshme dhe ju ndalon të bëni gjëra, merrni ndihmë të mëtejshme. Bisedoni me mjekun tuaj dhe tregojuni atyre se çfarë po përjetoni. Mos mendoni se keni nevojë të justifikoni atë që po thoni duke folur për simptomat fizike, shpjegoni se çfarë ndjeni dhe mendoni.

Nëse vazhdoni të përjetoni imazhe ose mendime të shpeshta shqetësuese në lidhje me qëndrimin tuaj në spital, ose zbuloni se kujtimet e kësaj çojnë në një reagim intensiv, ia përmendni këtë mjekut tuaj të përgjithshëm ose një profesionisti tjetër shëndetësor.

Shënim: “Ky publikim, është mundësuar me mbështetjen financiare të AMSHC-së. Përmbajtja e tij është përgjegjësi e autorit, opinioni i shprehur në të nuk është domosdoshmërisht opinion i AMSHC-së”.
Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
© 2022 Qendra Memento. Të gjitha të drejtat të rezervuara
Termat e Përdorimit Kontakt