Dhimbje koke

A mund të shkaktojë dhimbje koke COVID?

Shumë studime kanë treguar se COVID mund të shkaktojë dhimbje koke. Disa njerëz madje kanë dhimbje koke para se të vërejnë ndonjë problem me frymëmarrjen. Është një simptomë e zakonshme e COVID.

Çfarë i shkakton dhimbje koke?

Dhimbjet e kokës janë shpesh një tipar i infeksioneve të tjera virale, por për shumicën e njerëzve prania e dhimbjes së kokës nuk do të thotë gjithmonë se virusi është ende i pranishëm në trup.

Migrena është një lloj dhimbje koke shumë e zakonshme dhe shkakton një dhimbje të keqe në kokë. Kjo ndonjëherë mund të shoqërohet me simptoma të tjera si ndjeshmëria ndaj dritës, stomaku i mërzitur, humbja e oreksit dhe madje mund të ndiheni të sëmurë ose të vjella. Infeksionet virale mund të përkeqësojnë migrenën ekzistuese; sulmet mund të jenë më të shpeshta ose dhimbja mund të zgjasë më shumë se zakonisht. Njerëzit që vuajnë nga migrena kanë më shumë gjasa të kenë dhimbje koke pas një infeksioni viral. Dhimbjet e gjata të kokës COVID mund të jenë më të shpeshta tek ata pacientë që kanë një histori dhimbje koke.

COVID mund të shkaktojë gjithashtu një dhimbje koke të re të vazhdueshme që nuk është përjetuar para sëmundjes suaj COVID, por që zgjat për ca kohë më pas dhe mund të ndihet çdo ditë.

Stresi është një shkaktar shumë i zakonshëm për dhimbje koke COVID.

Sa do të zgjasë dhimbja e kokës?

Shumica e pacientëve me COVID raportojnë se dhimbja e kokës së tyre përmirësohet brenda 2 javësh. Megjithatë, për disa, mund të zgjasë për disa javë më gjatë.

Çfarë mund të bëj për dhimbjet e kokës?

Nëse keni vuajtur nga dhimbje koke më parë, alternativa më e mirë është t’i përmbaheni trajtimeve tuaja të mëparshme.

Nëse keni identifikuar shkaktarë që shkaktojnë dhimbje koke, përpiquni t’i shmangni ato pasi kjo mund t’i zvogëlojë ato përgjysmë. Mundohuni të shmangni alkoolin. Pirja e alkoolit mund ta përkeqësojë dhimbjen e kokës.

Gjumi i rregullt, ulja e stresit dhe orari i ngrënies rutinë janë të rëndësishme për menaxhimin e migrenës. Këto aktivitete mund të jenë të dobishme për njerëzit që vuajnë nga dhimbje koke COVID. Teknikat e relaksimit mund të jenë të dobishme kur keni tension të muskujve në qafë dhe shpatulla.

Marrja e qetësuesve për dhimbje koke është një opsion, por në mënyrë ideale duhet të kufizohet në më pak se tre ditë në javë. Është e rëndësishme që të mos merrni rregullisht qetësues ditore pasi ato vetë mund të jenë shkaku i dhimbjes së kokës (dhembja e kokës nga përdorimi i tepërt i ilaçeve).

Nëse qetësuesit nuk mund të shmangen, atëherë paracetamoli dhe ibuprofeni janë më të mirat. Nëse dhimbja e kokës është jashtëzakonisht e keqe, atëherë mund të jetë një migrenë. Kontrolloni me mjekun tuaj të përgjithshëm ose farmacistin tuaj për të gjetur ilaçin e duhur për ju.

Nëse keni dhimbje koke çdo ditë, mjeku juaj i përgjithshëm mund t’ju përshkruajë një mjekim parandalues ​​për të marrë për disa javë/muaj.

Shënim: “Ky publikim, është mundësuar me mbështetjen financiare të AMSHC-së. Përmbajtja e tij është përgjegjësi e autorit, opinioni i shprehur në të nuk është domosdoshmërisht opinion i AMSHC-së”.
Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
© 2022 Qendra Memento. Të gjitha të drejtat të rezervuara
Termat e Përdorimit Kontakt