COVID-19 i gjatë

Ju kujtojmë se…

Çdo individ e përjeton ndryshe shërimin nga COVID, ndaj ecuria e rikuperimit nuk është domosdoshmërisht e lidhur me ashpërsinë e infeksionit fillestar.

Shumë njerëz shërohen plotësisht brenda 12 javësh, por për disa të tjerë, simptomat mund të vazhdojnë për më shumë se 12 javë dhe mund të ndryshojnë me kalimin e kohës dhe mund të zhvillohen simptoma të reja.

Çfarë është COVID-i i gjatë?

Shumica e infeksioneve me COVID zgjidhen brenda 4 javëve të para. “Kovid i gjatë” është një term joformal që përdoret zakonisht për të përshkruar shenjat dhe simptomat që vazhdojnë ose zhvillohen pas një infeksioni akut të COVID. Në varësi të kohës që keni simptoma të vazhdueshme, mund të quhet një nga 2 gjërat:

“COVID me vazhdimësi simptomatike” quhet kur simptomat vazhdojnë për më shumë se 4 javë. Nëse simptomat tuaja zgjasin më shumë se 12 javë, atëherë kjo quhet “Sindroma Post-COVID”

Simptomat e Covid-it të gjatë mund të jenë të shumta dhe të ndryshme dhe mund të ndryshojnë me kalimin e kohës.

Simptomat më të zakonshme të raportuara përfshijnë (por nuk kufizohen me) sa vijon:

Simptoma të frymëmarrjes dhe kardiovaskulare

 • Mungesa e frymëmarrjes
 • Kollë
 • Shtrëngimi në gjoks
 • Dhimbje gjoksi
 • Palpitacione

Simptoma të përgjithësuara

 • Lodhje
 • Ethe
 • Dhimbje

Simptoma neurologjike

 • Dëmtim kognitiv (mjegullim, humbje e përqendrimit ose probleme të kujtesës)
 • Dhimbje koke
 • Çrregullim i gjumit
 • Ndjesi shpimi ose mpirje
 • Marramendje
 • Delirium (te të moshuarit)

Simptomat gastrointestinale (sistemi tretës)

 • Dhimbje barku
 • Të vjella
 • Diarre
 • Anoreksi dhe oreksi i reduktuar (te të moshuarit)
 • Humbje peshe

Simptomat muskuloskeletore

 • Dhimbje kyçesh
 • Dhimbje muskujsh

Simptoma psikologjike/psikiatrike

 • Simptomat e depresionit
 • Simptomat e ankthit

Simptomat e veshit, hundës dhe fytit

 • Zhurmë në veshë
 • Dhimbje veshi
 • Dhimbje të fytit
 • Humbja e shijes dhe/ose aromës

Simptomat dermatologjike

 • Skuqjet të lëkurës

Çfarë duhet të pres gjatë shërimit tim nga COVID?

Koha e rikuperimit është e ndryshme për të gjithë. Kohëzgjatja e shërimit tuaj nuk është domosdoshmërisht e lidhur me ashpërsinë e sëmundjes suaj fillestare ose nëse keni qenë në spital. Nëse shfaqen simptoma të reja ose të vazhdueshme dhe ato po ju shkaktojnë shqetësim, gjithmonë duhet të kërkoni këshilla dhe mbështetje mjekësore.

Shënim: “Ky publikim, është mundësuar me mbështetjen financiare të AMSHC-së. Përmbajtja e tij është përgjegjësi e autorit, opinioni i shprehur në të nuk është domosdoshmërisht opinion i AMSHC-së”.
Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
© 2022 Qendra Memento. Të gjitha të drejtat të rezervuara
Termat e Përdorimit Kontakt