Zëri dhe gëlltitja

Si ndikon COVID në gëlltitje?

COVID mund të ndikojë në frymëmarrjen tuaj. Kjo mund të ndërpresë modelin e frymëmarrjes-gëlltitjes pasi ju duhet të mbani frymën tuaj për momentin gjatë gëlltitjes. Për shkak të kësaj, mund të zbuloni se ju mbahet fryma ndërsa hani dhe pini ose se është e vështirë të mbani frymën për të gëlltitur, ose po kolliteni kur gëlltisni. Marrja e gllënjkave më të vogla ose kafshatën me një ritëm të ngadaltë mund të ndihmojë.

Çfarë mund të bëjmë për të ndihmuar veten?

Sigurohuni që të jeni ulur drejt dhe të jeni plotësisht të zgjuar kur jeni duke ngrënë dhe duke pirë.

Merrni kohën tuaj pa nxituar. Mund të jetë e dobishme të reduktoni shpërqendrimet rreth jush, në mënyrë që të përqendroheni në të ngrënit dhe të pirit.

Ju duhet të shmangni të folurit ndërsa hani dhe pini pasi kjo hap rrugët e frymëmarrjes, gjë që mund të rezultojë që ushqimi ose pijet të shkojnë “në rrugën e gabuar”. Të folurit gjithashtu mund t’ju bëjë marrjen e frymës, gjë që mund të ndikojë në gëlltitjen tuaj.

Është gjithashtu shumë e rëndësishme të mbani gojën tuaj të pastër dhe të shëndetshme me larje të rregullt të dhëmbëve. Nëse vëreni se gjuha juaj është e mbuluar ose goja juaj duket e papastër, flisni me mjekun tuaj të familjes ose farmacistin.

Ndihem ende i lodhur. Si mund të sigurohem që kjo të mos ndikojë në ngrënien dhe pirjen time?

Mund të jetë e dobishme të adoptoni një qasje “pak dhe shpesh” për të ngrënë dhe pirë, veçanërisht kur ndiheni të lodhur.

Marrja e gllënjkave dhe kafshave të vogla, në vend të kafshave të mëdha, plus marrja e kohës, do t’ju ndihmojë nëse ndiheni pa frymë.

Mund të ndihmojë të hani një vakt më të madh më herët gjatë ditës p.sh. koha e drekës dhe zgjidhni një vakt më të vogël nëse ndiheni më të lodhur në mbrëmje. Mund të ndihmojë në shmangien e disa ushqimeve që kërkojnë më shumë kohë për t’u përtypur.

Cilat janë shenjat që mund të nënkuptojnë se kam probleme të vazhdueshme të gëlltitjes që kërkojnë vëmendje?

Më kryesoret përfshijnë kollitjen gjatë ngrënies ose pirjes, shfaqjen e episodeve të mbytjes, vështirësinë për të pastruar ushqimin nga goja ose fyti, ndjenjat se gjërat ‘shkojnë në rrugën e gabuar’, të kesh infeksione të përsëritura të gjoksit pa ndonjë shkak të njohur, të kesh vështirësi në përtypje kur ha dhe pi.

Zëri im ka ndryshuar, pse?

COVID mund të shkaktojë dhimbje të fytit, laringit dhe kollë. Zëri juaj mund të jetë i dobët dhe i marrë frymë ose i ngjirur.

Mund të keni shqetësime në fyt; të tilla si dhimbje, një kollë nervoz, një ndjesi e grumbullimit të mukozës në fyt dhe ndjeni nevojën për të pastruar fytin. Këto ndryshime janë zakonisht të përkohshme dhe duhet të fillojnë të qetësohen pas disa javësh. Ju mund ta ndihmoni këtë duke pirë shumë lëngje  veçanërisht ujë, thithja e avullit dhe duke shmangur kafeinën.

Nëse problemet tuaja të zërit vazhdojnë, atëherë duhet të flisni me mjekun tuaj.

Pse fyti/rrugët e sipërme të frymëmarrjes janë bëtë më të ndjeshme?

Ende nuk dihen plotësisht ndikimet e infeksionit COVID, por disa individë mund të ndiejnë se fyti/rruga e sipërme e frymëmarrjes e tyre bëhet më e ndjeshme ndaj mjedisit përreth tyre. Për shembull, nëse jeni të ekspozuar ndaj një arome të fortë, ajo mund të shkaktojë një kollë, ndjesi shtrëngimi të fytit ose një kufizim në frymëmarrjen tuaj në krye të rrugëve të frymëmarrjes.

Ju gjithashtu mund të zhvilloni një kollë të vazhdueshme, nervoze, të thatë ose të përjetoni gulçim. Këto ndryshime ka të ngjarë të jenë të përkohshme, por nëse vazhdojnë për më shumë se tetë javë, ju lutemi kontaktoni mjekun tuaj.

Ju gjithashtu mund të vëreni se ndjenja juaj e nuhatjes dhe shijes kanë ndryshuar ose zvogëluar. Kjo është një simptomë e njohur e COVID, dhe megjithëse ndikimet e COVID nuk kuptohen plotësisht, kjo zakonisht është e përkohshme, por mund të vazhdojë për më shumë se tetë javë.

Disa njerëz mendojnë se aftësia e tyre për të komunikuar mund të ndryshojë pasi janë në spital me COVID. Ju mund të gjeni se ju duhet pak më shumë kohë për të kuptuar udhëzimet ose informacionin dhe mund të jetë e vështirë të ndiqni disa biseda komplekse.

Ju gjithashtu mund të gjeni se keni vështirësi në kujtimin e fjalëve të duhura, ose se po bëni gabime kur flisni, ose po përpiqeni të lexoni dhe shkruani, gjë që nuk ishte problem më parë. Për shumicën e njerëzve ne mendojmë se ky është një efekt lodhjeje ose ndonjëherë konfuzion pas një qëndrimi në spital.

Nëse keni një ndryshim të papritur në komunikim, vështirësi në gjetjen e fjalëve ose të folurit me fjali të qarta, dobësi ose mpirje të papritur në njërën anë të trupit, (përfshirë këmbët, duart ose këmbët), shikim të papritur të paqartë ose humbje të shikimit në njërën ose të dyja sy, humbje e papritur e kujtesës ose konfuzion, dhe marramendje ose një rënie e papritur ose një dhimbje koke e papritur dhe e fortë, duhet të telefononi 127.

A do të kthehen në normalitet gëlltitja, zëri dhe komunikimi im pas COVID?

Shumica e njerëzve zbuluan se gëlltitja, zëri dhe komunikimi i tyre u përmirësuan me kalimin e kohës. Disa njerëz janë normalizuar plotësisht përpara se të largohen nga spitali, ndërsa për të tjerë mund të kërkojë më shumë kohë.

Shënim: “Ky publikim, është mundësuar me mbështetjen financiare të AMSHC-së. Përmbajtja e tij është përgjegjësi e autorit, opinioni i shprehur në të nuk është domosdoshmërisht opinion i AMSHC-së”.
Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
© 2022 Qendra Memento. Të gjitha të drejtat të rezervuara
Termat e Përdorimit Kontakt