Probleme me frymëmarrjen

Është shumë e zakonshme që njerëzit me një sëmundje të frymëmarrjes për shembull COVID, të ndihen pa frymë si gjatë fazës akute të sëmundjes ashtu edhe gjatë shërimit. Mungesa e frymëmarrjes mund të ndodhë për shumë arsye, por shpesh mund t’i bëjë njerëzit të ndihen të frikësuar, të shqetësuar ose të fillojnë të kenë panik dhe mund të kufizojnë aktivitetet tuaja të përditshme.

Si duket frymarrja në periudhën post-COVID?

Marrje e frymëmarrjes kur ecni lart e poshtë shkallëve.

E keni të vështirë të dilni për një shëtitje dhe vazhdoni të ndaloni për të ‘marrë frymë’.

Ndjenja se frymëmarrja është vërtet punë e vështirë dhe supet tuaja po shkojnë lart e poshtë ndërsa merrni frymë.

Mund ta gjeni veten duke u tensionuar dhe duke i kapur gjërat për ta ndihmuar veten të ndiheni më pak pa frymë.

Mund të ndiheni sikur keni shtrëngim në gjoks.

Çfarë mund të bëj për të përmirësuar frymëmarrjen kur pushoj dhe gjatë stërvitjes?

Është e rëndësishme të mbani mend:

Të gjithëve na merret pa fryma me ushtrimet që janë sfiduese për ne.

Marrja e frymëmarrjes me ushtrime është normale.

Ka një sërë qasjesh që mund të përdorni për të ndihmuar në menaxhimin e gulçimit tuaj, duke përfshirë:

Ritmi dhe planifikimi i aktiviteteve tuaja, përpiquni të mos nxitoni ose t’i bëni gjërat me shpejtësi. Mundohuni të kurseni energjinë tuaj dhe të merrni një ekuilibër midis aktivitetit dhe pushimit.

Zgjidhni kohën më të mirë të ditës për të bërë aktivitete të caktuara dhe planifikoni përpara, duke menduar se çfarë mund t’ju duhet për të bërë detyrën.

Ju mund të jeni në gjendje t’i ndani detyrat individuale në më të vogla që janë më të menaxhueshme. Mund të jetë e mundur të shpërndahen aktivitetet gjatë gjithë ditës ose javës dhe të alternohen detyrat më të lehta me ato më të rënda.

Pushoni para, gjatë dhe pas përfundimit të një detyre, periudhat e shkurtra të shpeshta të pushimit janë më të mira se disa më të gjata. Praktika e pushimit përpara se të lodheni/rraskapiten është shumë efektive për të ndihmuar në ruajtjen e energjisë.

Mos e mbivlerësoni atë që mund të bëni. Provoni fillimisht periudha të shkurtra ushtrimesh ose detyrash dhe gradualisht ndërtoni frekuencën. Është e lehtë të mendosh se je më në formë se sa je dhe pastaj ta teprosh.

Mos ndaloni së bërë gjërat që ju bëjnë të ndiheni pa frymë. Kjo mund ta përkeqësojë problemin sepse muskujt tuaj do të dobësohen nga mospërdorimi, kështu që më pas do të ndiheni më pa frymë.

Nëse jeni duke përdorur një mjet për ecje, të tilla si një shkop ose një kornizë, mbështetuni përpara mbi të kur ndiheni pa frymë. Kjo mund të zvogëlojë punën e pjesës së sipërme të trupit dhe t’ju ndihmojë të rikuperoni më shpejt frymëmarrjen tuaj.

Shënim: “Ky publikim, është mundësuar me mbështetjen financiare të AMSHC-së. Përmbajtja e tij është përgjegjësi e autorit, opinioni i shprehur në të nuk është domosdoshmërisht opinion i AMSHC-së”.
Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
© 2022 Qendra Memento. Të gjitha të drejtat të rezervuara
Termat e Përdorimit Kontakt