Dhimbje muskujsh/kockash

Problemet e kyçeve dhe muskujve janë të zakonshme dhe përfshijnë probleme të shpatullave, qafës, shpinës dhe gjurit. Shumë njerëz do t’i kenë pasur këto në një moment të jetës së tyre. Shumica e këtyre problemeve nuk janë serioze dhe përmirësohen shpejt.

Çfarë shkakton problemet e kyçeve dhe muskujve pas COVID?

Shumë njerëz do të kenë pasur disa dhimbje dhe dhimbje përpara se të sëmuren me COVID. Të qenit i sëmurë mund të ketë bërë që këto probleme të kthehen ose të përkeqësohen. Kjo ndodh sepse nyjet dhe muskujt janë më të mirë kur lëvizim rregullisht. Kur nuk janë mirë me COVID, njerëzit janë më pak aktivë se zakonisht. Kjo mund të shkaktojë dhimbje dhe dhimbje, ngurtësi dhe dobësi të muskujve. Dobësia e muskujve mund të çojë në vështirësi me aktivitete të tilla si qëndrimi në këmbë, ngjitja e shkallëve, kapja e objekteve me duar ose ngritja e krahëve mbi kokë. Disa nga trajtimet që ishin të nevojshme gjatë sëmundjes suaj COVID mund të kenë sjellë stres dhe tendosje shtesë në disa nga nyjet dhe muskujt tuaj. Këto mund të kenë shkaktuar probleme të reja ose të shtuara të kyçeve dhe muskujve.

Njerëzit thonë se problemet më të zakonshme pas COVID-it i ndjejnë në problemet e shpatullave dhe shpinës, por problemet e kyçeve dhe muskujve mund të ndodhin në çdo pjesë të trupit. Disa njerëz kanë dhimbje të përhapura që mund të vijnë dhe të shkojnë për një kohë ndërsa shëroheni. Gjithashtu kanë ndjenja të çuditshme ose të ndryshuara si mpirje ose gjilpëra dhe dobësi në krahë ose këmbë.

Probleme me shpatullat dhe krahët pas COVID

Disa njerëz përjetojnë probleme të rënda të shpatullave dhe krahëve pas COVID, veçanërisht ata që kanë qenë në spital. Këto probleme mund të jenë një kombinim i dhimbjes, ngurtësimit, mpirjes së duarve dhe dobësisë në disa muskuj. Nëse ju është dhënë këshilla ose trajtim për problemin e krahut në spital, duhet të vazhdoni ta ndiqni atë këshillë. Shumë nga këto probleme do të përmirësohen ndërsa rikuperoheni, por nëse keni probleme të rënda kontaktoni mjekut tuaj ose një fizioterapist.

Çfarë mund të bëj për problemet e kyçeve dhe muskujve?

Duhet të synoni të ktheheni në aktivitetet tuaja të zakonshme. Mundohuni të rrisni gradualisht sasinë e lëvizjes dhe aktivitetit që bëni. Nyjet dhe muskujt janë krijuar për të lëvizur, por ju duhet të lëvizni me ritëm dhe të pushoni kur keni nevojë. Gjithashtu, merrni parasysh çdo simptomë tjetër që mund të keni, si lodhja dhe frymëmarrja. Mundohuni të bëni pak më shumë çdo ditë. Me kalimin e kohës duhet të zbuloni se mund të bëni gjithnjë e më shumë.

A është e sigurt të ushtrohesh pas COVID?

Është e sigurt të ushtroheni pas COVID-it, vetëm nëse nuk ju është thënë të mos e bëni këtë nga një një mjek ose fizioterapist. Synoni për një ekuilibër midis stërvitjes/aktivitetit dhe pushimit. Në fillim mund t’ju duhet të pushoni më shpesh. Ndërsa përmirësoheni, duhet të jeni në gjendje të qëndroni më aktiv dhe të bëni më shumë stërvitje. Aktiviteti fizik është përgjithësisht i mirë për të gjithë dhe pushimi i tepërt mund të përkeqësojë problemet e kyçeve dhe muskujve. Ju duhet të rrisni gradualisht sasinë e sa më poshtë;

Aktiviteti fizik i përgjithshëm;

Kjo përfshin të gjitha aktivitetet që bëni zakonisht. Për shembull, larja dhe veshja, punët e shtëpisë, kopshtaria, hobi dhe puna. Synoni të ktheheni gradualisht në rutinën tuaj të zakonshme duke filluar me aktivitetet më të lehta dhe më pas duke futur ngadalë ato më fizike.

Ushtrimie;

Ushtrimet forcimi dhe fleksibiliteti do të ndihmojnë problemet tuaja të kyçeve dhe muskujve. Ushtrimet e fleksibilitetit janë aktivitete që përmirësojnë sasinë e lëvizjes në një nyje ose muskul.

Shembuj të aktiviteteve të fleksibilitetit përfshijnë;

Shtrirje, duke lëvizur nyjet sa më shumë që të mundeni disa herë në ditë.

Joga

Ushtrimet e forcës janë çdo aktivitet që i bën muskujt tuaj të punojnë më shumë se zakonisht. Ju duhet të përpiqeni të synoni të ktheheni në 2 ose më shumë seanca ushtrimesh forcuese çdo javë. Shembuj të aktiviteteve për forcimin e muskujve përfshijnë;

Ngjitja e shkallëve

Ngritja e peshave

Puna me shirita rezistence

Aktivitetet e kopshtarisë si gërmimi

Duke ecur përpjetë

Çiklizëm

Qëndrimi

Është e rëndësishme të ndryshoni pozicionin tuaj shpesh. Kufizoni sasinë e kohës që qëndroni në një pozicion, si p.sh. ulur ose duke parë tabletat dhe telefonat celularë. Nëse shihni se simptomat tuaja janë më të këqija në një pozicion të caktuar, gjeni një pozicion më të rehatshëm ose lëvizni përreth për një kohë.

Ilaçet kundër dhimbjeve

Mund të ndihmojnë qetësuesit e thjeshtë dhe kremrat që mund t’i blini te kimisti, por gjithmonë duhet të kërkoni këshilla nga farmacisti se çfarë duhet të përdorni. nëse ti jeni duke marrë ndonjë tabletë ose ilaç tjetër, konsultohuni me farmacistin ose mjekun tuaj përpara se të merrni ndonjë ilaç të ri.

Kur duhet të kontaktoj mjekun tim?

Ju duhet të kërkoni ndihmë të menjëhershme nga mjeku ose fizioterapisti juaj nëse keni dhimbje të forta, mpirje ose dobësi në krahë ose këmbë që ju ndalon të ndiqni këshillat në këtë faqe.

Kontaktoni mjekun tuaj ose fizioterapistin nëse;

Problemet tuaja të kyçeve dhe muskujve po përkeqësohen.

Ju nuk jeni në gjendje të jeni aktiv ose të stërviteni për shkak të simptomave të tjera si lodhja ose pa frymë.

Ju zhvilloni simptoma të reja si gjilpërat dhe gjilpërat, dobësim të përkeqësuar në krahë ose këmbë ose probleme me ekuilibrin tuaj.

Pas 3 muajsh problemet tuaja të kyçeve dhe muskujve nuk janë përmirësuar.

Shënim: “Ky publikim, është mundësuar me mbështetjen financiare të AMSHC-së. Përmbajtja e tij është përgjegjësi e autorit, opinioni i shprehur në të nuk është domosdoshmërisht opinion i AMSHC-së”.
© 2022 Qendra Memento. Të gjitha të drejtat të rezervuara
Termat e Përdorimit Kontakt